اجرت المثل به زبان ساده دستمزد یا حق الزحمه است. به عبارتی دیگر عمل فرد محترم است، زمانی که کاری که وطیفه او نیست را انجام می دهد، در برابر کار او باید مقدار پولی به او داده شود، قانون برای اینکه زحمت فرد نادیده گرفته نشود، در برابر کاری که انجام داده، اجرتی را تعیین می کند که به آن اجرت المثل می گویند. یکی از مهم ترین اجرت المثل ها ایام زوجه است، که در ادامه با تمام نکات آن آشنا می شویم.
قانون حمایت از خانواده می گوید:« هیچ مردی اجازه ندارد زن را به انجام کار های خانه وادار کند». اگر کارهایی را انجام داده که وظیفه او نبوده، مرد باید حقوقی را به او بپردازد، که همان اجرت المثل ایام زوجیت است.
بر اساس کار هایی که زن انجام داده و تعداد کار های انجام شده و بسته به درجه ی سختی کار انجام شده و مدت زمان زندگی مشترک تعیین می شود، یعنی هر چقدر عمر زندگی مشترک شما بیش تر باشد و تعداد کارهای انجام شده توسط شما بیش تر باشد اجرت المثل بیشتری به شما تعلق می گیرد.
شاید تصور شما این باشد که زن بعد از ازدواج، باید کارهای خانه مثل غذا پختن، نگه داری از فرزند را به صورت رایگان انجام دهد، در عرف جامعه معمولا کار های منزل را وظیفه زن می دانند، ولی در قانون نه تنها انجام کارهای خانه وظیفه ی زن نیست، بلکه می تواند دستمزد کار هایی را که بعد از ازدواج انجام داده را بگیرد.
شاید شما شاغل باشید و این سوال برای شما پیش آمده باشد که آیا این حق و حقوق به شما تعلق می گیرد یا نه؟! باید بگوییم همسر مرد اگر شاغل هم باشد، به او باید اجرت المثل پرداخت کند، البته بین خانم خانه دار و شاغل تفاوت هایی وجود دارد، چون معمولا خانمی که شاغل است ساعات کمتری را در خانه سپری می کند، اجرت او کمتر می شود.
زن ناشزه کسی است که هیچ گونه تمکینی به همسر خود نمی کند؛ و در صورت اثبات و دادن مدارک ترک خانه از این حقوق بهره مند نخواهد شد! ولی زمانی که در خانه حضور دارد و امور خانه را انجام می دهد ولی از نظر جنسی تمکین نمی کند باز به او این حق در ازای کار های خانه تعلق می گیرد.
برای اینکه به زن اجرت المثل تعلق بگیرد، باید دادخواست طلاق از طرف مرد صادر شده باشد، یعنی زمانی که زن برای طلاق اقدام می کند یا طلاق توافقی صورت می گیرد، اجرت المثل شامل زن نمی شود. البته در شرایط خاص که مرد معتاد باشد یا در حبس بلند مدت باشد در این مورد اگر دادخواست طلاق از جانب زن هم باشد شامل حال او می شود.
حتی بعد از فوت همسر، دریافت این نوع اجرت از حق و حقوق زن کم نمی شود و ورثه و ماترک موظف به پرداخت آن هستند، زن باید ثابت کند که در طول حیات مرد کار هایی را برای او انجام داده است. کار هایی که مرد از او درخواست کرده مثلاً پختن غذا و فرزندان او می توانند در این باره در دادگاه شهادت بدهند؛ و با تشخیص دادگاه زن حق و حقوق خود را کامل بگیرد.
مانند مهریه زن می تواند آن را مطالبه کند و بنا بر تشخیص کارشناس و دادخواست زن مرد موظف به پرداخت است، در مواردی که مرد زیر بار پرداخت نرود زن می تواند حکم جلب مرد را بگیرد،
زمانی که مرد توانایی مالی برای پرداخت را نداشته باشد، می تواند یک ماه بعد از ابلاغ اجراییه، تقاضای اعسار دهد و بعد از ثابت شدن معسر بودن او و نداشتن موجودی حساب و ملک یا عدم دسترسی به مال خود دادگاه شرایطی را برای او در نظر می گیرد و مهلتی را به او می دهد و می تواند اقساطی پرداخت کند.
خواندن این مطلب قطعاً به شما کمک خواهد کرد ولی برای هر کاری بهتر است به متخصص آن مراجعه کنید، اگر در شرایط اقدام برای به اجرا گذاشتن اجرت المثل هستید ما به شما پیشنهاد می کنیم با یک وکیل مشورت کنید تا شرایط شما را مورد بررسی قرار دهد، در گلستان وکیل بهترین وکلا دور هم آمده اند تا تجربیاتشان را در اختیار شما قرار دهند.
دیدگاهتان را بنویسید