×
خانه » عمومی » ازدواج موقت
24 آوریل 2023

ازدواج موقت

ازدواج موقت

ازدواج موقت

ازدواج موقت یا همان صیغه، نوعی ازدواج است که در مدت و زمان محدود و معین و با مهریه  معلوم، زن به ازدواج مرد در می آید.

این نوع ازدواج در ایران به رسمیت شناخته شده است و از لحاظ شرعی مانعی ندارد.

ازدواج موقت نه تنها مجاز است، بلکه برای اجتناب از رابطه جنسی پیش از ازدواج یا همان رابطه نامشروع و سایر روابط جنسی تشویق هم می کند، پس میشه گفت روشی مقدس برای ارضای امیال جنسی هم تلقی می شود اما در میان مردم و عموم روشی ناپسند است.

البته این ازدواج یا همان صیغه در مورد های دیگه ای هم استفاده می شود، مثل روابط های غیر جنسی، امثال جمعی از مردان و زنان نامحرم در فضاهای اشتراک گذاشته یا سفر های طولانی انجام می شود تا بتوانند راحت تر و آزادتر در کنار هم تعامل داشته باشند.

صیغه طبق ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی ایران قانونی است. مردان، پسر ۱۵ سال به بالا و زن، دختر ۱۳ سال به بالا می توانند وارد این رابطه شوند.

معمولاً طبق سنت ایرانیان، دختران باکره برای ازدواج دائم یا موقت باید از پدر خود اجازه بگیرند، اما طبق مواد ۱۰۴۳ و ۱۰۴۴ قانون مدنی ایران، دختران می‌توانند با شناسایی همسر خود اجازه صیغه بگیرند. با ذکر نام و ذکر جزئیات مربوط به رابطه آنها از قبیل ارزش مهریه و مدت پیشنهادی ازدواج امکان پذیر است.

یک صیغه می تواند یک ساعت، چند روز، چند ماه یا بیشتر طول بکشد. زن و شوهر می توانند طبق ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی ایران بدون طلاق قانونی این رابطه را قطع کنند.

عقد صیغه موجب نفقه زن برای مرد نمی شود. او حق ارث یا حقوق مشابهی را که زنان در ازدواج دائم دارند، ندارد.

توجیهات مذهبی برای صیغه رایج است. یکی از وب سایت ها حداقل ۱۵ حدیث (سخنان پیامبر) را به عنوان دلیلی بر فواید صیغه برای مردان، حتی اگر قبلاً ازدواج کرده باشند، ذکر کرده است. بر اساس تفسير وي از احاديث مذكور، صيغه گناهان را پاك مي‌كند و بهشت را ثواب آنها مي‌كند.

در اکثر قوانین اسلامی، این نوع ازدواج شبیه ازدواج دائم است، فقط دو تفاوت دارد: تعیین مدت و عدم ضرورت نفقه در ازدواج موقت. صرف نظر از این تفاوت های آشکار، موارد بی اهمیتی نیز وجود دارد که ما به آنها اشاره نمی کنیم.

جهت دریافت مشاوره حقوقی میتوانید اینجا کلیک کنید

اسلام دین جامع و آخرین دین الهی است و ازدواج موقت را به عنوان راه حلی برای مشکلات جنسی ارائه می دهد. فرض کنید مرد جوانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل یا کار است و نمی تواند برای همیشه ازدواج کند. او باید چه کار کند؟ وظیفه او چیست؟ این مرد جوان سه انتخاب دارد:

  • سرکوب غریزه جنسی و سلب لذت جنسی.
  • رابطه نامشروع با زنان مفسد یا مبتلا به بیماری.
  • ازدواج موقت با زن پاک در شرایط خاص، بدون هیچ نفقه و مشکل ازدواج دائم.

ازدواج موقت با زن پاک

دیگر انتخابی وجود ندارد. البته به این معنا نیست که ازدواج موقت مختص این شرایط است، بلکه با در نظر گرفتن شرایط مذکور و این ازدواج، انسان می تواند به فایده شریعت اسلام پی ببرد.

باید گفت که علمای اسلام نوع دیگری از ازدواج دائم را تأیید کرده اند که در واقع ازدواج موقت است: زمانی که مردی با زنی ازدواج دائم کند و یکی یا هر دو پس از مدتی بر طلاق اجماع کنند. اگر چه این دو ازدواج نام های متفاوتی دارند، اما ماهیتاً یکسان هستند.

این ازدواج در عین یکی بودن ماهیت خود با ازدواج دایم دارای تفاوت های بسیاری با آن می باشد. به طور مثال امکان دارد در این گونه ازدواج صیغه عقد (موقت) در محضر قانونگذار ثبت نگردد و تنها با اعلام رضایت کلامی زوجین میسر شود که به آن صیغه گفته می شود و همچنین تفاوت های بسیاری در مبحث تعهدات ازدواج مانند مهریه و نفقه را دارا می باشد.

پس از اجرای صیغه صحیح بین طرفین در ازدواج موقت، آثار زوجیت موقت برای زوجین معین می گردد و زن و مرد می توانند، پس از صیغه موقت رابطه جنسی برقرار نموده و مانند همسران در ازدواج دایمی حقوقی و همچنین تکالیفی بر آنها آشکار می گردد که بر عهده آن دو گذاشته می شود و ضرورت اجرایی خواهد داشت.

شرایط ازدواج موقت

  • مدت تعیین شده درازدواج موقت، درعقد منقطع (صیغه)

مدت این نوع ازدواج اگر چه کوتاه باشد حتی یک ساعت، ولی باید به طور کامل مشخص شود و برای هر دو طرف واضح و و معلوم باشد.

  • مهریه در ازدواج موقت

در این نوع ازدواج اگر مهریه تعیین نشود، اون عقد و ازدواج باطل میشود، پس باید در ازدواج موقت و در زمان اجرای صیغه مهریه مشخص شود.

در صورتی که این امر در ازدواج دایمی لزومی ندارد و میتوان بدون تعیین مهریه عقد کرد.

  • نفقه در ازدواج موقت

در این نوع ازدواج، دریافت نفقه لزومی ندارن یعنی مرد الزامی به پرداخت نفقه ندارد و زمانی این امر برگردن مرد خواهد افتاد که در ازدواج هر دو طرف شرط گذاشته باشند.

نفقه در ازدواج موقت

  • ارثیه در ازدواج موقت

در این نوع ازدواج زن و مرد از یکدیگر ارثی نخواند گرفت اما این امر در ازدواج دایم برعکس است.

سوالی که در اینجای مبحث پیش می آید این است که:

آیا دختر می‌تواند بدون اجازه پدر صیغه شود؟

ازدواج موقت امکان دارد برای دختران مشکل ساز باشد، برای همین اجازه پدر برای صیغه شدن و حتی برای ثبت کردن ازدواج ضرورت دارد و لازم است.

به عبارت ‌دیگر علاوه بر اینکه رضایت پدر برای ازدواج دختر باکره در خصوص ازدواج دائم لازم است، در مورد ازدواج موقت یا صیغه نیز رضایت پدر، یکی از شرایط صحت صیغه موقت است.

اما در مواردی خاص امکان پذیر است ولی این امر در مورد فرزندان پسر نیست و چنین شرط هایی مطرح نیست.

جمع بندی

ازدواج موقت یا همان صیغه از نظر شرع و قوانین جمهوری اسلامی ایران کاملا قانونی بوده و علاوه بر جلوگیری از گناه، طبق شرع می باشد، اما شرایط مختص به خود را دارد و نیازمند چارچوبی است که در این مطلب به تمامی این موارد اشاره شده است.

admin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *